EL TRESOR DE LA CIUTAT

instal·lació efimera a la Plaça Major – Olot (2017)

El paper de les entitats

Quan ens van plantejar l’encàrrec de la decoració de la Plaça Major d’Olot per “Les entitats estem de festa” el primer que ens vam preguntar és: Què suposen les entitats per la ciutat?

L’associacionisme olotí suposa un fort teixit social, format per una gran quantitat de voluntaris que realitzen diferents treballs i activitats sense esperar res a canvi, per pur altruisme. Organitzacions sense ànim de lucre, que a canvi de poc, aporten molt a la ciutat.

En aquesta festa n’hi participen una quarantena -encara que a Olot n’hi ha més de 300- de tots els àmbits. Totes elles formen grups de persones que s’agrupen lliurament per practicar, difondre, o simplement mantenir vives aquestes inquietuds i aficions que ells en gaudeixen.

Totes aquestes tasques i activitats són un conjunt de riqueses, en molts casos immaterials o poc visibles, però sense cap mena de dubte, d’un gran valor social i cultural.

Per tant, d’alguna manera, les entitats són un tresor per la ciutat.

La intervenció

La nostra proposta tracta de posar en valor el treball diari de les associacions per oferir aquestes riqueses -més que a la ciutat, a la ciutadania- en aquests temps on l’individualisme impera i l’associacionisme està poc de moda. Per això tenyim la plaça de daurat, color característic dels tresors. 

La nostra filosofia en les actuacions efímeres és que el pressupost sigui tant efímer com la instal·lació en sí, ja sigui utilitzant materials reciclats, de baix cost, o que puguin tenir una segona vida. 

És per això que la intervenció consisteix en col·locar un umbracle de làmines de polipropilè, lleugerament translúcid, que tamisa la llum i tenyeix la plaça del color de l’or, jugant amb llums i ombres. Per evitar crear un sostre continu i donar vibració a l’espai, les làmines segueixen un ordre seqüencial, creant un teixit de plens i buits. Des d’alguns punts de vista la malla es veu densa, mentre que des d’altres llocs pot arribar quasi a desaparèixer. Humil i persistent, com les entitats en sí.

Dades

Superfície de la intervenció: 516m2

Material utilitzat:

  • Cintes de polipropilè de 35 micres metal·litzat daurat de 70cm d’amplada
  • Tubs de PVC de ø20mm
  • Material auxiliar (brides i cinta adhesiva)

Cost del material: <500€